Emeril Lagasse

Sałatka z ziołowym sosem winegret z czerwonego octu winnego z parmezanem i bagietką


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałatka z ziołowym sosem winegret z czerwonego octu winnego z parmezanem i bagietką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¼ szklanki czerwonego octu winnego

1 łyżka posiekanych szalotek

1 łyżeczka musztardy diżońskiej

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

¼ szklanki oleju roślinnego

¼ szklanki oliwy z oliwek

1 łyżka świeżo posiekanych ziół takich jak bazylia

szczypiorek

natka pietruszki

tymianek

rozmaryn

300g różnego rodzaju sałat

¼ szklanki pokrojonych czarnych oliwek

50g parmezanu w kawałku

1 lekko opieczona i przekrojona francuska bagietka

 

 

Przygotowanie:


W misce wymieszać ocet, szalotki, musztardę, sól i pieprz. Odstawić na 5 minut. W międzyczasie połączyć olej roślinny i oliwę z oliwek. Następnie ciągle mieszając powoli dodać powstałą w ten sposób miksturę do mieszanki z octem. Dodać świeże zioła. Sałaty przełożyć do dużej miski i dodać do nich oliwki. Polać sosem winegret i dokładnie wymieszać. Rozłożyć na talerze i przystroić cienkimi paskami parmezanu. Skropić odrobiną sosu winegret. Podawać z francuską bagietką.

powrót

Podobne przepisy

Wietnamska sałatka z kurczaka
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.