Bill Granger

Sałatka z groszku, fety i mięty


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Sałatka z groszku, fety i mięty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g świeżego zielonego groszku (można zastąpić groszkiem mrożonym)

3 łyżki oliwy

1 cebula

pokrojona na cieniutkie plasterki

2 łyżki musztardy Dijon

1 łyżka czerwonego octu winnego

1 łyżka miodu

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

35 g wyłuskanych

posiekanych pistacji

spora garść liści mięty

50 g liści groszku cukrowego lub młodego szpinaku

75 g pokruszonej fety

 

 

Przygotowanie:


Groszek blanszować przez dwie minuty, odcedzić, przelać zimną wodą, odsączyć.
Przygotować dressing - trzepaczką wymieszać musztardę, miód, ocet winny ze szczyptą soli i pieprzu, wlać oliwę i roztrzepać na emulsję.
Na średnim ogniu rozgrzać patelnię, wlać łyżkę oliwy i wrzucić cebulkę. Smażyć przez ok.5 minut, mieszając co jakiś czas, aż się zeszkli.
Do miski włożyć połowę umytych i osuszonych liści groszku cukrowego lub szpinaku. Posypać połową zielonego groszku i połową pokruszonej fety oraz częścią liści mięty. Ułożyć pozostałą część liści, resztę zielonego groszku i fety oraz podsmażoną cebulkę. Posypać pistacjami i polać dressingiem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.