Antony Worrall Thompson

Sałatka z buraczków, pomarańczy i orzechów włoskich


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Sałatka z buraczków, pomarańczy i orzechów włoskich
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 małych buraczków

łyżeczka tymianku

kilka ząbków czosnku

oliwa

2 pomarańcze

garść orzechów włoskich

łyżka octu z czerwonego wina

sól i pieprz do smaku

2 łyżki oleju z orzechów włoskich

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Wyszorowane buraczki ułożyć na blasze, polać odrobiną oliwy, posypać solą i pieprzem oraz tymiankiem i pokrojonym czosnkiem, wymieszać i wstawić do piekarnika na 15 minut. Na osobnej blasze wstawić orzechy włoskie do uprażenia. Buraczki wyjąć, odstawić do wystygnięcia, a następnie zsunąć z nich skórę. (Można też buraczki ugotować i po ugotowaniu obrać ze skóry). Pomarańcze obrać (skroić skórkę, tak, by nie było białych części) i nad miską ostrym nożem powykrawać +cząstki. Z pozostałych po wykrawaniu cząstek środków wycisnąć sok. Dodać prażone orzechy włoskie, olej z orzechów włoskich, ocet winny oraz sól i pieprz, wymieszać. Buraczki pokroić w plastry i dodać tuż przed podaniem, delikatnie wymieszać, tak, aby jak najmniej zafarbowały pozostałe składniki sałatki.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.