Jennifer  Paterson

Sałatka z bobu a la fitz


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z bobu a la fitz
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

675 g młodego bobu

oliwa

sok z cytryny

sól i świeżo mielony czarny pieprz

6 plasterków boczku

pokrojonych na wąskie paseczki

4 jajka na twardo obrane i zanurzone w zimnej wodzie

natka pietruszki i szczypiorek

posiekane

8-10 filecików anchois

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj dressing ze 150 ml oliwy i soku z cytryny. Dopraw do smaku – dressing powinien być dość kwaśny. Usmaż boczek na chrupiąco i osusz na papierowym ręczniku. Ugotuj bób (ale nie rozgotuj), przepłucz zimną wodą, obierz i posól. Osusz jajka i grubo posiekaj. Ułóż w ładnej misce bób, boczek, jajka, natkę, szczypiorek i anchois. Wstaw sałatkę do lodówki na godzinę, a następnie polej sowicie dressingiem. Podawaj ze świeżym pieczywem.

powrót

Podobne przepisy

Aromatyczna czerwona kapusta z żurawinami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Sałatka z fenkuła
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Marchewka z groszkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sałatka z gruszek i awokado
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.