Kylie Kwong

Sałatka z blanszowanych sikających krewetek


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Sałatka z blanszowanych sikających krewetek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1x750 g żywy homar

(ponieważ „sikające krewetki”

czyli krewetki modliszkowate są praktycznie niedostępne poza Azją

używam mniej egzotycznego skorupiaka)

1 mały ogórek

przekrojony wzdłuż na pół

a następnie na ukośne plasterki grube na jakieś 5 mm

3 dymki

pokrojone w cienkie paski

½ szklanki kiełków fasoli mung

½ szklanki kiełków soi

1 duże czerwone chili

pokrojone w cienkie plasterki

1/3 szklanki liści kolendry

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj wodę w dużym garnku, włóż do niej homara i gotuj przez 4 minuty. Wyjmij, osusz i zostaw w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę. Przetnij homara na pół wzdłuż, wyjmij mięso i pokrój je na 1 cm kawałki. Odstaw na bok. Zrób dressing – wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Dadaj mięso z homara i pozostałe składniki do dressingu i delikatnie wymieszaj. Podawaj na półmisku.

powrót

Podobne przepisy

Kalmary z pomidorami i czarnymi oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mule smażone w cieście podawane z sosem cytrynowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Małże gotowane w winie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Owoce morza w papierowym zawiniątku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.