Delia  Smith

Sałatka na ciepło z soczewicy puy i koziego sera


Przepis z programu Delia na zimę (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka na ciepło z soczewicy puy i koziego sera
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 dag orzechów włoskich

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek do smażenia

1 mała czerwona cebula

1 ząbek czosnku

25 dag soczewicy puy

listek laurowy

świeży tymianek

300 ml wody

rukola

kozi ser

 

 

Przygotowanie:


Grubo posiekane orzechy smażymy na oliwie i przekładamy na talerz. Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażany, aż się zeszklą, dodajemy soczewicę, listek laurowy oraz posiekany tymianek, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 30 – 40 minut. Sól, proszek musztardowy i czosnek ucieramy na pastę, dodajemy pozostałe składniki sosu i mieszamy. Gdy soczewica zmięknie, doprawiamy ją solą i mieszamy z dressingiem. Dodajemy listki rukoli i pokruszony, kozi ser. Posypujemy usmażonymi orzechami.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.