Delia  Smith

Sałatka na ciepło z jajkami w koszulkach i smażonym chorizo


Przepis z programu Delia na zimę (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałatka na ciepło z jajkami w koszulkach i smażonym chorizo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

liście sałaty

4 jajka ugotowane w koszulkach

łyżka stołowa oliwy z oliwek do smażenia

kiełbasa chorizo

1 średnia cebula

1 czerwona papryka

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

1 ½ łyżki stołowej octu z sherry

3 łyżki stołowe wytrawnego sherry

 

 

Przygotowanie:


Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę, drobno posiekaną cebulę, paprykę oraz czosnek i mieszając smażymy przez 6 minut na dużym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem, oliwą, octem oraz sherry i przez chwilę gotujemy. Do garnka z gotującą się wodą z odrobiną octu wrzucamy delikatnie rozbite od razu nad garnkiem jajka. Białko powinno się ściąć i tworzyć tzw. koszulkę dla płynnego żółtka. Osączone jajka układamy na sałacie, polewamy sosem i posypujemy grzankami z papryką.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z zielonego mango z suszonymi rybkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Sałatka owocowa z miodem i miętą
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Mizeria
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.