Emeril Lagasse

Rwany makaron z confit z kurczaka i szparagami


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Rwany makaron z confit z kurczaka i szparagami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oliwy z oliwek

250 g blanszowanych szparagów

pokrojonych na kawałki o długości 5 centymetrów

2 łyżki posiekanej szalotki

1 łyżka posiekanego czosnku

2 szklanki confit z kurczaka

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

500 g makaronu w płachtach

porwanych na małe kawałki

ugotowanego „al dente”

3 łyżki oliwy z oliwek

½ szklanki startego sera typu Parmigiano Reggiano plus ¼ szklanki do przybrania

2 łyżki posiekanego szczypiorku plus 2 łyżki do przybrania

oliwa truflowa

 

 

Przygotowanie:


Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni. Następnie dodać szparagi i smażyć 5 minut. Dodać szalotkę i czosnek. Smażyć 3 minuty. Dodać kurczaka i smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Makaron przełożyć do dużej miski. Skropić oliwą z oliwek i serem. Dodać kurczaka i szparagi. Dobrze wymieszać, tak by wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Dodać szczypiorek i doprawić solą i pieprzem. Makaron przełożyć na płaski półmisek. Przystroić ¼ szklanki sera i 2 łyżkami szczypiorku. Skropić oliwą truflową.

powrót

Podobne przepisy

Penne z sosem grzybowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta a la Norma
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta z polędwiczkami i truflami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Farfalle ze śmietaną i grzybami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pampuchy poznańskie z mięsem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.