Rozmaite desery

Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Rozmaite desery
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Panna cotta

500 ml śmietany 36%

25 dag sera ricotta

20 dag cukru pudru

pół laski wanilii

2 dag żelatyny

Krem brulee

10 żółtek

200 ml mleka

300 ml śmietany 36%

20 dag cukru pudru

5 dag cukru brązowego

Zabaione

6 zółtek

30 dag cukru

200 ml wina marsala

Karmelizowane śliwki

50 dag śliwek

10 dag cukru brązowego

5 dag masła

50 ml miodu lipowego

50 ml śliwowicy

Zabaione z owocami

20 dag kremu zabaione

15 dag truskawek

15 dag jagód

15 dag malin

mięta

15 dag winogron rodzynkowych

Przygotowanie:

Przygotowanie panna cotty
Śmietanę razem z cukrem i przekrojoną wzdłuż wanilią zagotować na małym ogniu, dodać ser ricotta. Po 30 min dodać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i przecedzić całość przez bardzo drobne sitko i przelać do formy wyłożonej folią spożywczą. Odstawić do zastygnięcia.

Przygotowanie kremu brulee
Żółtka wymieszać delikatnie z cukrem pudrem i dodać śmietanę i mleko. Przelewamy do naczyń, w których będziemy piec deser w temp. 100 stopni C przez 60 min. Po wyjęciu kremu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia, przed podaniem posypujemy brązowym cukrem i karmelizujemy palnikiem.

Przygotowanie zabaione
Żółtka ucieramy razem z cukrem w gorącej kąpieli wodnej do uzyskania bardzo gęstego kogla mogla, następnie dodajemy ciągle ucierając wino. Krem powinien mieć konsystencję bitej śmietany.

Przygotowanie karmelizowanych śliwek
Cukier brązowy rozpuszczamy na patelni, dodajemy surowe masło następnie pokrojone w cząstki śliwki, wszystko razem karmelizujemy i dodajemy śliwowicę. Następnie podpalamy i flambirujemy.

Przygotowanie zabaione z owocami
Truskawki kroimy w cząstki, układamy na talerzu, dodajemy resztę owoców i zalewamy kremem zabaione. Dodajemy miętę do dekoracji i posypujemy delikatnie cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Pudding ryżowy z wanilią i różową gruszką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Semifreddo czekoladowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krem zabaione aromatyzowany winem recioto i kulkami melona
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czekoladowe tiramisu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Panna cotta z sosem poziomkowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczone jabłka w imbirowej sukni
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.