Anna Olson

Rożki nektarynkowo-malinowe


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.39)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Rożki nektarynkowo-malinowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 nie obrane nektarynki pokrojone w kostkę

1½ szklanki malin (mrożone należy odsączyć)

¼ szklanki cukru

3 łyżki mąki uniwersalnej

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

6 płatów ciasta phyllo

140g masła

stopionego

cukier do posypania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175º C. Za pomocą pędzla posmarować płaty ciasta phyllo wodą i zawinąć w wilgotną ściereczkę, żeby nie stwardniały. Wymieszać pokrojone nektarynki z malinami, cukrem, mąką, cynamonem oraz gałką muszkatołową i odstawić. Rozłożyć na blacie płat ciasta, posmarować płynnym masłem za pomocą pędzla i przykryć drugim płatem. Posmarować go płynnym masłem i przykryć trzecim płatem. Resztę ciasta okryć wilgotnym ręcznikiem. Podzielić dłuższy bok ciasta na 6 równych odcinków i przeciąć ciasto na 6 pasów. Na jeden koniec każdego pasa nałożyć nieco nadzienia i zagiąć górną krawędź pasa na jego dłuższy bok tak, żeby powstał trójkąt z nadzieniem w środku. Zawijać ciasto w rożek z nadzieniem w środku, aż owoce będą dobrze okryte. Nadmiar ciasta odciąć. Układać rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powyższe czynności powtórzyć z pozostałymi trzema płatami ciasta phyllo. Posmarować rożki stopionym masłem i posypać cukrem. Piec 20 – 30 min, aż będą złocisto-brązowe. Podawać ciepłe lub o temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin z czerwonej cebuli z tymiankiem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Karmelowy tort royal
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Królewska szarlotka z bezą i czekoladowym ganache
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Muffiny z zieloną herbatą i czekoladą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Ciasteczka owsiane z kawą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.