Rolada z wędzonego węgorza z musem z łososia, z confit pomidorowym, maślanym sosem i ziemniaczanym rosti

Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Rolada z wędzonego węgorza z musem z łososia, z confit pomidorowym, maślanym sosem i ziemniaczanym rosti
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Filetowanie węgorza

30 dag wędzonego węgorza

 

Przygotowanie farszu z łososia

40 dag filetów z łososia

2 jajka

100 ml śmietany

bułka tarta

 

Pomidory confit

60 dag pomidorów

20 dag masła

tymianek

 

Ziemniaczane rosti

1 ziemniak w mundurku

15 dag boczku wędzonego

5 dag szalotki

5 dag masła klarowanego

 

Sos maślano-cytrynowy

15 dag masła (masło z pomidorów)

sok z cytryny

Przygotowanie:

Przygotowanie węgorza
Filetujemy węgorza, połówkę węgorza bez skóry przecinamy wzdłuż. Tak przeciętym węgorzem wykładamy formę wyłożoną folią spożywczą


Przygotowanie farszu z łososia
Z łososia, jajek, śmietany, bułki tartej i przypraw przygotowujemy farsz, który przekładamy do formy wyłożonej wędzonym węgorzem. Zawijamy folię i wkładamy formę do pieca na 25 min w temp. 135 stopni C.


Przygotowanie pomidorów confit
Pomidory obieramy ze skóry, przekrawamy na cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Rozpuszczamy masło w garnku lub na patelni, dodajemy filety z pomidorów i pokrojony tymianek, przesmażamy wszystko na dobrze rozgrzanym palniku, doprawiamy do smaku.


Ziemniaczane rosti
Gotujemy ziemniaki w mundurkach, następnie obieramy ze skóry i ścieramy na grubej tarce, smażymy pokrojony drobno boczek i pokrojoną szalotkę, zestawiamy z ognia i dodajemy do startych ziemniaków, mieszamy i doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Z masy ziemniaczanej, formujemy placuszki i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.


Przygotowanie sosu maślano-cytrynowego
Po wyłożeniu pomidorów pozostanie nam masło, które wykorzystamy do zrobienia sosu. Przy pomocy blendera miksujemy masło "tymiankowe", dodajemy sok z cytryny i pokrojone w kostkę surowe masło, które zagęści nam sos, doprawiamy do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Roladka ze świeżych warzyw
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Solony dorsz po neapolitańsku
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sardynki nadziewane z kuskusem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Dorsz miodowy
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Faszerowany sandacz z sałatką z kaszy jaglanej
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.