Sophie Grigson

Risotto z krewetkami i marchewnikiem


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z krewetkami i marchewnikiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 cebule

2 ząbki czosnku

masło

250 g ryżu arborio

gałązka rozmarynu

liść laurowy

2 pomidory – obrane ze skóry

pokrojone i bez pestek

1 szklanka białego wina

sól

pieprz

duża garść posiekanej natki pietruszki

600 g świeżych krewetek tygrysich w skorupkach

ok. 500 ml bulionu krewetkowego lub warzywnego

2 garście liści marchewnika

czubata łyżka masła

ewentualnie garść drobno startego parmezanu

 

 

Przygotowanie:


Przygotować bulion krewetkowy: krewetki obrać, a główki oraz skorupki zalać lekkim warzywnym bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować 30 min. Obrane krewetki pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Posiekać liście marchewnika. Na dużej patelni na niewielkim ogniu podsmażyć na maśle posiekane cebule i czosnek. Po 5 min. dosypać ryż i dodać rozmaryn i liść laurowy. Mieszać przez 1 min, aż ryż zrobi się lekko szklisty. Dodać pomidory, zalać winem i doprawić solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki i gotować, cały czas mieszając, aż ryż wchłonie większość wina. Dolewać po chochli bulionu, mieszać i gotować, aż ryż całkowicie wchłonie płyn. Powtarzać tę czynność, dopóki ryż nie będzie miękki. Dodać pokrojone krewetki i posiekane liście marchewnika. Mieszając gotować, aż krewetki zróżowieją. Dodać masło i ewentualnie parmezan, zamieszać i od razu podawać.

powrót

Podobne przepisy

Smażony makaron z krewetkami tygrysimi
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Faszerowane kraby
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Makaron z owocami morza  al cartoccio
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.