Sophie Grigson

Risotto z krewetkami i marchewnikiem


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Risotto z krewetkami i marchewnikiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 cebule

2 ząbki czosnku

masło

250 g ryżu arborio

gałązka rozmarynu

liść laurowy

2 pomidory – obrane ze skóry

pokrojone i bez pestek

1 szklanka białego wina

sól

pieprz

duża garść posiekanej natki pietruszki

600 g świeżych krewetek tygrysich w skorupkach

ok. 500 ml bulionu krewetkowego lub warzywnego

2 garście liści marchewnika

czubata łyżka masła

ewentualnie garść drobno startego parmezanu

 

 

Przygotowanie:


Przygotować bulion krewetkowy: krewetki obrać, a główki oraz skorupki zalać lekkim warzywnym bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować 30 min. Obrane krewetki pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Posiekać liście marchewnika. Na dużej patelni na niewielkim ogniu podsmażyć na maśle posiekane cebule i czosnek. Po 5 min. dosypać ryż i dodać rozmaryn i liść laurowy. Mieszać przez 1 min, aż ryż zrobi się lekko szklisty. Dodać pomidory, zalać winem i doprawić solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki i gotować, cały czas mieszając, aż ryż wchłonie większość wina. Dolewać po chochli bulionu, mieszać i gotować, aż ryż całkowicie wchłonie płyn. Powtarzać tę czynność, dopóki ryż nie będzie miękki. Dodać pokrojone krewetki i posiekane liście marchewnika. Mieszając gotować, aż krewetki zróżowieją. Dodać masło i ewentualnie parmezan, zamieszać i od razu podawać.

powrót

Podobne przepisy

Mule w białym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki po kanaryjsku w sosie mojo
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.