Jamie  Oliver

Pyszna carbonara z cukinią


Przepis z programu Jamie w domu
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pyszna carbonara z cukinią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

sól morska i świeżo mielony pieprz

6 średniej wielkości zielonych i żółtych cukinii

500 g penne

4 duże żółtka (z jaj od kur z wolnego chowu)

100 ml śmietany 40%

2 duże garści świeżo startego parmezanu

oliwa

12 plastrów pancetty lub wędzonego boczku

pokrojonych na skwareczki

mały pęczek świeżego tymianku

z którego należy oberwać listki

a kwiatki zachować do dekoracji (jeśli uda się wam dostać tymianek z kwiatkami)

ewentualnie: kilka kwiatów cukinii

 

 

Przygotowanie:


Wstawcie na gaz osoloną wodę w dużym garnku. Cukinie przekrójcie wzdłuż, najpierw na pół, a następnie na ćwiartki. Wytnijcie gniazda nasienne i pokrójcie cukinię pod kątem na kawałki o podobnej wielkości i kształcie, jak penne. Mniejsze cukinie można po prostu pokroić na plasterki. W tym momencie powinna zawrzeć woda, wrzućcie więc do niej penne i gotujcie, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Włóżcie żółtka do miski, dodajcie śmietanę i połowę parmezanu i wymieszajcie wszystko widelcem. Przyprawcie odrobiną pieprzu i soli i odstawcie na bok.

powrót

Podobne przepisy

Linguine z krabem
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Puttanesca
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Farfalle ze śmietaną i grzybami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowy makaron z domowym pesto
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti carbonara
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.