Jamie  Oliver

Pyszna carbonara z cukinią


Przepis z programu Jamie w domu
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pyszna carbonara z cukinią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

sól morska i świeżo mielony pieprz

6 średniej wielkości zielonych i żółtych cukinii

500 g penne

4 duże żółtka (z jaj od kur z wolnego chowu)

100 ml śmietany 40%

2 duże garści świeżo startego parmezanu

oliwa

12 plastrów pancetty lub wędzonego boczku

pokrojonych na skwareczki

mały pęczek świeżego tymianku

z którego należy oberwać listki

a kwiatki zachować do dekoracji (jeśli uda się wam dostać tymianek z kwiatkami)

ewentualnie: kilka kwiatów cukinii

 

 

Przygotowanie:


Wstawcie na gaz osoloną wodę w dużym garnku. Cukinie przekrójcie wzdłuż, najpierw na pół, a następnie na ćwiartki. Wytnijcie gniazda nasienne i pokrójcie cukinię pod kątem na kawałki o podobnej wielkości i kształcie, jak penne. Mniejsze cukinie można po prostu pokroić na plasterki. W tym momencie powinna zawrzeć woda, wrzućcie więc do niej penne i gotujcie, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Włóżcie żółtka do miski, dodajcie śmietanę i połowę parmezanu i wymieszajcie wszystko widelcem. Przyprawcie odrobiną pieprzu i soli i odstawcie na bok.

powrót

Podobne przepisy

Płatki makaronu z pesto
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kluski leniwe z serem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Farfalle z sosem sardelowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
 Gnocchi z grzybami, żurawiną i ricottą
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.