Antony Worrall Thompson

Pudding z ryżu


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Pudding z ryżu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

175 g migdałów bez skórki

150 g ryżu

90 g cukru

2 kawałki cynamonu lub kasji

90 g masła

1 szczypta soli

½ łyżeczki esencji migdałowej

425 ml mleka

prażone migdały

szczypta cynamonu

płynny miód

 

 

Przygotowanie:


Migdały umieścić w malakserze, dolać ok. 100 ml ciepłej wody i zmiksować na niezbyt gładką masę. Wlać mleko do rondla i podgrzać. Wsypać ryż i cukier i wymieszać. Dodać kawałki cynamonu lub kasji, masło, esencję migdałową i pastę ze zmielonych migdałów. Podgrzewać kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Potem gotować 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
Rozłożyć pudding na miseczki, posypać prażonymi migdałami, oprószyć cynamonem i skropić miodem.

powrót

Podobne przepisy

Mus z winogron
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Parfait z ricottą i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Morele zapiekane w syropie z wanilią
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Morele (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding z ryżu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Kogel-mogel z owocami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.