Delia  Smith

Pudding z gotowanego, wędzonego bekonu i grochu


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pudding z gotowanego, wędzonego bekonu i grochu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

15 dag suszonego grochu

mała cebula

gałązka tymianku

liść laurowy

jajko

3 dag masła

pieprz

gałka muszkatołowa

wędzony bekon

marchewka

cebula

goździki

pieprz

listki laurowe

 

 

Przygotowanie:


Suszony groch wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut, następnie gasimy ogień i odstawiamy na 2 godziny. Groch odcedzamy i wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę, tymianek i listek laurowy dla aromatu. Wlewamy tyle zimnej wody, by przykryć groch, doprowadzamy do wrzenia i przez godzinę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Następnie wyjmujemy tymianek i listek bobkowy, dodajemy roztrzepane jajko, masło, oraz sporo pieprzu. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową. Rozgniatamy groch widelcem, ale nie na zupełną miazgę. Przekładamy go na płat muślinu lub gazy i związujemy rogi sznurkiem, tworząc zgrabny woreczek, który wkładamy do garnka, przywiązując do ucha, aby pudding był zawieszony w wodzie. Bekon (takiego wędzonego bekonu w supermarketach nie ma, trzeba go poszukać u rzeźnika)wkładamy do garnka z grochem, dodajemy marchewkę, cebulę naszpikowaną goździkami, ziarenka pieprzu i listki laurowe. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez godzinę i piętnaście minut. Po 75 minutach wyjmujemy bekon z wody i przekładamy na półmisek. Wyławiamy woreczek z grochem. Bekon kroimy w plastry i podajemy z łyżką puddingu oraz z sosem cebulowo-musztardowym, przyrządzonym na wywarze z bekonu.

powrót

Podobne przepisy

Bistecca alla pizzaiola
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone kwiaty dyni nadziewane krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Knedle z brukselką z górnej adygi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Schab aromatyzowany szałwią i czosnkiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mini hot dogi
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.