Delia  Smith

Pudding z chleba z suszonymi owocami


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pudding z chleba z suszonymi owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 ml mleka

20 dag suszonych owoców – sułtanek

rodzynek

czarnych porzeczek i kandyzowanej skórki pomarańczowej

brandy

8 dag ciemnego cukru Muscovado

przyprawy

jajko

5 dag masła

cytryna

pomarańcz

cukier demerara

gałka muszkatołowa

 

 

Przygotowanie:


Resztki czerstwego chleba ciemnego lub białego kruszymy na kawałki, wrzucamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na pół godziny, by pieczywo je wchłonęło. Namaczamy suszone owoce w trzech łyżkach brandy. Cukier mieszamy z dwoma łyżeczkami mieszanych przypraw, roztrzepanym jajkiem i roztopionym masłem. Po wymieszaniu dodajemy do namoczonego w mleku chleba i wszystko razem mieszamy dużym widelcem. Do chlebowej masy dodajemy owoce, oraz skórkę otartą z jednej cytryny i z połowy pomarańczy. Przekładamy do naczynia, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy łyżką cukru demerara i sporą ilością świeżo startej gałki muszkatołowej. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na godzinę i 15 minut. Podajemy z bitą śmietaną, osłodzoną i wymieszaną z odrobiną brandy.

powrót

Podobne przepisy

Pudding ryżowy z kardamonem i śliwkami
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet z mango
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Brzoskwinie pieczone w winie marsala
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Biały mus
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.