Gary  Rhodes

Pudding Manchester


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pudding Manchester
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600 ml mleka

skórka starta z 1 cytryny

50 g masła

50 g drobnego cukru

100 g świeżej bułki tartej

6 żółtek

4 łyżki dżemu malinowego

 

 

Przygotowanie:


Wlej mleko do garnka, dodaj skórkę z cytryny i zagotuj. Zdejmij z ognia i odstaw na 15 minut. Wyjmij skórkę z cytryny a dodaj masło i cukier. Wstaw na ogień, zagotuj i znów zdejmij z ognia. Dodaj bułkę tartą i lekko ostudź. Roztrzep żółtka i dodaj do masy. Przelej masę do kokilek, lub jednego większego naczynia. Postaw je w blasze wypełnionej gorącą wodą do ¾ wysokości. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez 30-40 minut, aż masa się zetnie. Wyjmij z piekarnika i z wody i odstaw na 10 minut. Podziel dżem między puddingi. Zwiększ temperaturę piekarnika do 230° C. Przygotuj bezę. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Nałóż ją rękawem lub łyżką na puddingi. Wstaw do gorącego piekarnika, lub pod grill i piecz przez jakieś 6-8 minut, aż zrobią się złocisto-brązowe.

powrót

Podobne przepisy

Gofry belgijskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Omlet czekoladowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Banany w cieście
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia wietnamska
Brzoskwinie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Migdały rocher
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Panna cotta z galaretką morelową
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.