Gary  Rhodes

Pudding Manchester


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pudding Manchester
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600 ml mleka

skórka starta z 1 cytryny

50 g masła

50 g drobnego cukru

100 g świeżej bułki tartej

6 żółtek

4 łyżki dżemu malinowego

 

 

Przygotowanie:


Wlej mleko do garnka, dodaj skórkę z cytryny i zagotuj. Zdejmij z ognia i odstaw na 15 minut. Wyjmij skórkę z cytryny a dodaj masło i cukier. Wstaw na ogień, zagotuj i znów zdejmij z ognia. Dodaj bułkę tartą i lekko ostudź. Roztrzep żółtka i dodaj do masy. Przelej masę do kokilek, lub jednego większego naczynia. Postaw je w blasze wypełnionej gorącą wodą do ¾ wysokości. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez 30-40 minut, aż masa się zetnie. Wyjmij z piekarnika i z wody i odstaw na 10 minut. Podziel dżem między puddingi. Zwiększ temperaturę piekarnika do 230° C. Przygotuj bezę. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Nałóż ją rękawem lub łyżką na puddingi. Wstaw do gorącego piekarnika, lub pod grill i piecz przez jakieś 6-8 minut, aż zrobią się złocisto-brązowe.

powrót

Podobne przepisy

Włoskie panforte z creme fraiche
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Miód (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Trufle kawowe
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki
Potrójnie czekoladowa lodowa kanapka
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
(odc.08)gruszki w winie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gratin z plantanów
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.