Sophie Grigson

Pudding czekoladowy z rozmarynem


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

Pudding czekoladowy z rozmarynem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g cukru

szklanka białego wytrawnego wina

sok z 1 cytryny

600 ml śmietany kremówki

160 g gorzkiej czekolady 70%

gałązka rozmarynu

 

 

Przygotowanie:


Do rondla o grubym dnie wsypać cukier i zalać winem i sokiem cytrynowym. Podgrzać składniki
na średnim ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Dolać śmietanę kremówkę i gotować na małym ogniu stale mieszając, aż zgęstnieje. Dodać posiekaną czekoladę i gałązkę rozmarynu, mieszać, aż czekolada się rozpuści i gotować jeszcze 20 min, żeby powstał gęsty ciemny krem.
Mieszaninę przecedzić i ostudzić, mieszając od czasu do czasu, żeby krem się nie rozwarstwił.
Ostudzony do temperatury pokojowej krem przelać do kokilek / małych miseczek i schłodzić. Podawać przybrany migdałowymi płatkami i zatkniętymi "pędzelkami" z listków rozmarynu.

powrót

Podobne przepisy

Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kokosowo - bananowe obrączki z mango
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.