Sophie Grigson

Pudding czekoladowy z rozmarynem


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

Pudding czekoladowy z rozmarynem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g cukru

szklanka białego wytrawnego wina

sok z 1 cytryny

600 ml śmietany kremówki

160 g gorzkiej czekolady 70%

gałązka rozmarynu

 

 

Przygotowanie:


Do rondla o grubym dnie wsypać cukier i zalać winem i sokiem cytrynowym. Podgrzać składniki
na średnim ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Dolać śmietanę kremówkę i gotować na małym ogniu stale mieszając, aż zgęstnieje. Dodać posiekaną czekoladę i gałązkę rozmarynu, mieszać, aż czekolada się rozpuści i gotować jeszcze 20 min, żeby powstał gęsty ciemny krem.
Mieszaninę przecedzić i ostudzić, mieszając od czasu do czasu, żeby krem się nie rozwarstwił.
Ostudzony do temperatury pokojowej krem przelać do kokilek / małych miseczek i schłodzić. Podawać przybrany migdałowymi płatkami i zatkniętymi "pędzelkami" z listków rozmarynu.

powrót

Podobne przepisy

Krówki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Suflet czekoladowy
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Banany z toffi z pistacjami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
„Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.019) ananas z kolendrą
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Bliny z twarogiem i musem malinowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.