Anna Olson

Pudding czekoladowo - pomarańczowy


Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Pudding czekoladowo - pomarańczowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100g mlecznej czekolady

1 ½ szklanki mleka

skórka z połowy pomarańczy

8 żółtek

¼ szklanki cukru

4 łyżki skrobi kukurydzianej

2 łyżki stołowe kakao

2 łyżki masła

ewentualnie: łyżka likieru pomarańczowego

do dekoracji: bita śmietana i ćwiartki plasterków pomarańczy

 

 

Przygotowanie:


Posiekaną czekoladę wsypać do miski. Miskę postawić na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu, aż czekolada się roztopi. Zagotować mleko i dodać skórkę otartą z pomarańczy. Utrzeć żółtka z cukrem, skrobią kukurydzianą i kakao. Powoli zalać mlekiem masę jajeczną, ciągle mieszając, żeby żółtka się nie ścięły. Przelać krem do rondla i podgrzać na średnim ogniu stale mieszając, aż pudding stanie się gęsty i lśniący. Dodać masło i stopioną czekoladę. Ewentualnie dolać likier. Przelać masę do miseczek i schłodzić przez godzinę. Podawać porcje ozdobione łyżeczką bitej śmietany i ćwiartką plasterka pomarańczy.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet z różowego grejpfruta
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z mango i truskawek
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.03)deser z bananów i burbona
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krówki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Desery ze świeżych owoców
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.