Jennifer  Paterson

Przegrzebki z porami


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Przegrzebki z porami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 przegrzebków

8 młodych porów

55 g niesolonego masła

sól i pieprz

2 szalotki

150 ml białego

wytrawnego wina

4 łyżki wytrawnego wermutu

150 ml śmietany 36%

pęczek natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Usunąć czarną żyłkę z przegrzebków, podzielić na białą i pomarańczową część.
Pory oczyścić i umyć, usunąć zielone części. Białe części pokroić na kawałki o długości 5 cm, a następnie wzdłuż na wąskie paski. Umieścić w płaskim rondlu, dodać 25 g masła, szczyptę soli i 8 łyżek wody. Przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple.
Szalotki obrać i drobno posiekać. W drugim rondlu stopić resztę masła i smażyć szalotki na małym ogniu aż będą miękkie. Dodać wino i wermut i włożyć przegrzebki. Doprowadzić do wrzenia i dusić 2 minuty. Wyjąć pory łyżką cedzakową i wyłożyć na ogrzany półmisek. Wyjąć przegrzebki z płynu i ułożyć na porach. Wlać sos spod porów do płynu po przegrzebkach i gotować na dużym ogniu aż zostanie 8 łyżek płynu. Wlać śmietanę, zamieszać, doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem. Wylać sos na przegrzebki i pory, posypać posiekaną natką i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Budyń z cukinii z potrawką z muli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.17)zapiekane krewetki
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki z chili
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki gremolata
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.1
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Faszerowane kraby
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.