Jennifer  Paterson

Przegrzebki z porami


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Przegrzebki z porami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 przegrzebków

8 młodych porów

55 g niesolonego masła

sól i pieprz

2 szalotki

150 ml białego

wytrawnego wina

4 łyżki wytrawnego wermutu

150 ml śmietany 36%

pęczek natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Usunąć czarną żyłkę z przegrzebków, podzielić na białą i pomarańczową część.
Pory oczyścić i umyć, usunąć zielone części. Białe części pokroić na kawałki o długości 5 cm, a następnie wzdłuż na wąskie paski. Umieścić w płaskim rondlu, dodać 25 g masła, szczyptę soli i 8 łyżek wody. Przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple.
Szalotki obrać i drobno posiekać. W drugim rondlu stopić resztę masła i smażyć szalotki na małym ogniu aż będą miękkie. Dodać wino i wermut i włożyć przegrzebki. Doprowadzić do wrzenia i dusić 2 minuty. Wyjąć pory łyżką cedzakową i wyłożyć na ogrzany półmisek. Wyjąć przegrzebki z płynu i ułożyć na porach. Wlać sos spod porów do płynu po przegrzebkach i gotować na dużym ogniu aż zostanie 8 łyżek płynu. Wlać śmietanę, zamieszać, doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem. Wylać sos na przegrzebki i pory, posypać posiekaną natką i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Singapurski smażony makaron
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.