Jose Andres

Pomarszczone ziemniaki po kanaryjsku


Przepis z programu Jose Andres prosto z Hiszpanii
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Pomarszczone ziemniaki po kanaryjsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilogram niedużych ziemniaków

filiżanka soli lub nawet więcej w razie potrzeby

mojo rojo lub verde (patrz: oddzielny przepis) do maczania

 

 

Przygotowanie:


Nieobrane ziemniaki umieszczamy w średniej wielkości garnku, zalewamy wodą, wsypujemy filiżankę soli. W razie potrzeby więcej – tyle, żeby ziemniaki unosiły się w wodzie. Doprowadzamy wodę do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym 25-30 minut. Wykałaczką sprawdzamy, czy ziemniaki są miękkie. Wtedy zacznie się marszczyć skórka. Odlewamy prawie całą wodę, zostawiając jej tylko trochę na dnie i stawiamy garnek z powrotem na małym ogniu. Potrząsamy nim, aż po ok. 5 minutach na ziemniakach zacznie krystalizować sól. Zdejmujemy je wtedy z ognia i na 10 minut przykrywamy czystą ściereczką, żeby pomarszczyła się skórka. Podajemy z sosami mojo.

powrót

Podobne przepisy

Przekąska kibbeh - Andrzej Czajka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia libańska
Frytki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapiekana cebula z winegretem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tapasy prowansalskie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Serowe ziemniaki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ziemniaki pieczone z jabłkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#fanka111

08.06.2011 21:48


CYTUJ

Jadłam takie ziemniaczki na Teneryfie właśnie z sosem mojo verde - były przepyszne, nie mogłam się nimi nacieszyć :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.