Antony Worrall Thompson

Pomarańcze w karmelu


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Pomarańcze w karmelu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 pomarańczy

225 g cukru

300 ml wody

świeża mięta

 

 

Przygotowanie:


Pomarańcze okroić ze skóry i pokroić na plasterki. Plasterki każdej pomarańczy złożyć razem i spiąć wykałaczkami. Stopić cukier na patelni do uzyskania brązowego koloru. Wlać wodę i dobrze wymieszać. Podgrzewać dopóki płyn nie stanie się jednolity. Lekko przestudzić i zalać pomarańcze. Odstawić do ostygnięcia i schłodzić. Przed podaniem wyjąć pomarańcze z karmelu, umieścić na talerzykach, wyjąć wykałaczki i rozłożyć plasterki pomarańczy na talerzykach. Polać karmelem i udekorować świeżą miętą.

powrót

Podobne przepisy

Naleśniki maślankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ananasowa pagoda
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Panna cotta z galaretką morelową
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding jamajski
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Czekoladowo-kawowy creme brulee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.