Delia  Smith

Polędwica wołowa w grubo mielonym pieprzu z cebulką w occie balsamicznym i tymianku


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.21)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Polędwica wołowa w grubo mielonym pieprzu z cebulką w occie balsamicznym i tymianku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

80 dag polędwicy

oliwa z oliwek

pieprz w ziarenkach

pół kilo czerwonej cebuli

50 ml octu balsamicznego

łyżka ciemnego cukru z melasą

tymianek

łyżka mąki

łyżka sosu Worcestershire

łyżka octu balsamicznego

¼ litra czerwonego wina

 

 

Przygotowanie:


Mięso można przygotować na kilka godzin, a nawet na dzień przed pieczeniem. 80 dag polędwicy smarujemy oliwą z oliwek ze wszystkich stron. Dużą łyżkę ziarenek pieprzu miażdżymy w moździerzu. Mięso posypujemy ze wszystkich stron pieprzem. Pół kilo czerwonej cebuli kroimy w ósemki, pozostawiając korzonek, by cząstki się nie rozpadły. Cebulę polewamy dressingiem z 50 ml octu balsamicznego, łyżki ciemnego cukru z melasą i łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy, aby cebula pokryła się sosem. Wykładamy ją na blachę. Na środku kładziemy mięso. Dodajemy kilka całych gałązek oraz dwie łyżki posiekanych listków tymianku i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni Celsjusza. Po kwadransie obracamy cebulę i pieczemy jeszcze 15 minut – wołowina będzie krwista. Jeśli wyłączymy piekarnik i zostawiamy w nim mięso na kolejne 10 minut – będzie średnio wysmażone, po dwudziestu otrzymamy dobrze wysmażone. Po upieczeniu mięso odstawiamy, by „odpoczęło”. Mniej więcej jedną czwartą cebuli przekładamy z blachy do rondelka. Stawiamy go na średnim ogniu, wsypujemy czubatą łyżeczkę mąki i mieszamy z cebulą. Wlewamy łyżkę sosu Worcestershire i łyżkę octu balsamicznego. Mieszając, powoli dolewamy ćwierć litra czerwonego wina. Zwiększamy ogień, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż jedna czwarta płynu odparuje, a sos lekko zgęstnieje. Polędwicę kroimy w grube plastry, garnirujemy pieczoną cebulą i podajemy z sosem.

powrót

Podobne przepisy

Rillettes
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Risotto ze strączkowych kiełków z grasicą
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.