Anna Olson

Płonące brzoskwinie


Przepis z programu Na słodko
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Płonące brzoskwinie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki masła

1 szklanka brązowego cukru

sok z jednej pomarańczy

sok z połowy cytryny

4 łyżki brandy

nieco zmielonego cynamonu

brzoskwinie

lody waniliowe

 

 

Przygotowanie:


Na patelnię wrzucić masło, gdy się roztopi, dosypać brązowy cukier, roztopić razem. Obrać brzoskwinie i pokroić na szesnastki. Odstawić na bok. Do syropu wlać sok z jednej pomarańczy i sok z połowy cytryny, wymieszać. Dolać 4 łyżki brandy. Jeśli alkohol się zapali, sypnąć z dużej wysokości cynamon. Poczekać, aż alkohol zgaśnie. Tuż przed podaniem dodać pokrojone brzoskwinie i gotować przez chwilę, żeby tylko się ogrzały. Podawać z lodami waniliowymi.

powrót

Podobne przepisy

Owoce gotowane w winie chianti
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding czekoladowy z rozmarynem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Sorbet z miodu pitnego z sezamowymi ciasteczkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pieczone jabłka
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowa teryna z bakłażanami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.