Anna Olson

Płonące brzoskwinie


Przepis z programu Na słodko
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Płonące brzoskwinie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki masła

1 szklanka brązowego cukru

sok z jednej pomarańczy

sok z połowy cytryny

4 łyżki brandy

nieco zmielonego cynamonu

brzoskwinie

lody waniliowe

 

 

Przygotowanie:


Na patelnię wrzucić masło, gdy się roztopi, dosypać brązowy cukier, roztopić razem. Obrać brzoskwinie i pokroić na szesnastki. Odstawić na bok. Do syropu wlać sok z jednej pomarańczy i sok z połowy cytryny, wymieszać. Dolać 4 łyżki brandy. Jeśli alkohol się zapali, sypnąć z dużej wysokości cynamon. Poczekać, aż alkohol zgaśnie. Tuż przed podaniem dodać pokrojone brzoskwinie i gotować przez chwilę, żeby tylko się ogrzały. Podawać z lodami waniliowymi.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki z szafranem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Jądra z czekolady i orzechów laskowych
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Trufle czekoladowo-marcepanowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Galaretka z suszu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.