Bill Granger

Placek malinowo-migdałowy


Przepis z programu Wakacje Billa (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Placek malinowo-migdałowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

210 masła (w temperaturze pokojowej

powinno być miękkie)

165 g drobnego cukru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

200 g płatków migdałowych

2 łyżki mleka

225 g mąki pszennej

40 g skrobi kukurydzianej

160 g dżemu malinowego

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Foremkę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować migdałowy wierzch - do średniej wielkości rondelka włożyć 60 g masła, łyżeczkę ekstraktu waniliowego i płatki migdałowe, wlać mleko. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia. Przygotować spód -ubijać mikserem pozostałe masło z cukrem i ekstraktem waniliowym, aż masa zjaśnieje i stanie się gładka. Miksując na niskich obrotach przesiać do miski z masą w dwóch partiach mąkę, wymieszaną ze skrobią kukurydzianą. Ubić na gładką masę. Wyłożyć ciastem foremkę. Piec około 12 minut, na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, odstawić do przestygnięcia na 10 minut. Starannie rozsmarować dżem po spodzie. Na wierzch wyłożyć ostudzone płatki migdałowe z masłem. Wstawić placek do piekarnika na kolejne 25 minut.

powrót

Podobne przepisy

Murzynek w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bûche - rolada świąteczna
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
trudność:
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Torcik ziemniaczany z owocami cedru
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.