Bill Granger

Placek malinowo-migdałowy


Przepis z programu Wakacje Billa (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Placek malinowo-migdałowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

210 masła (w temperaturze pokojowej

powinno być miękkie)

165 g drobnego cukru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

200 g płatków migdałowych

2 łyżki mleka

225 g mąki pszennej

40 g skrobi kukurydzianej

160 g dżemu malinowego

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Foremkę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować migdałowy wierzch - do średniej wielkości rondelka włożyć 60 g masła, łyżeczkę ekstraktu waniliowego i płatki migdałowe, wlać mleko. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia. Przygotować spód -ubijać mikserem pozostałe masło z cukrem i ekstraktem waniliowym, aż masa zjaśnieje i stanie się gładka. Miksując na niskich obrotach przesiać do miski z masą w dwóch partiach mąkę, wymieszaną ze skrobią kukurydzianą. Ubić na gładką masę. Wyłożyć ciastem foremkę. Piec około 12 minut, na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, odstawić do przestygnięcia na 10 minut. Starannie rozsmarować dżem po spodzie. Na wierzch wyłożyć ostudzone płatki migdałowe z masłem. Wstawić placek do piekarnika na kolejne 25 minut.

powrót

Podobne przepisy

Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kremówki z porzeczkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Churros z sosem czekoladowym
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Ciasteczka owsiane z kawą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.