Delia  Smith

Pieczony pasternak z glazurą z syropu klonowego i musztardy


Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Pieczony pasternak z glazurą z syropu klonowego i musztardy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ½ pasternaku

2 łyżki stołowe oleju arachidowego do pieczenia

pieprz

1 czubata łyżka stołowa pełnoziarnistej musztardy

1 ½ łyżki stołowej syropu klonowego

 

 

Przygotowanie:


Pasternak obieramy, kroimy na duże kawałki i podgotowujemy na parze. Na blasze przez 8 minut rozgrzewamy w 220 stopniach Celsjusza olej. Układamy w nim kawałki pasternaku na wypukłej stronie, a po chwili obracamy, by leżały na płaskiej. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i wstawiamy na górny poziom piekarnika (220 stopni) na 25 minut. Mieszamy musztardę z syropem i smarujemy kawałki pasternaku. Pieczemy jeszcze 10 minut.

powrót

Podobne przepisy

Patatas bravas
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Przekąski do aperitifu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczony słodki ziemniak z nerkowcami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Kiełbaski nie całkiem w bułkach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Różowe kawałki rabarbaru
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Glazurowane rzodkiewki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.