Delia  Smith

Pieczone risotto


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pieczone risotto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

15 dag pokrojonego wędzonego boczku

3 dag masła

średnia cebula

ryż

700ml bulionu warzywnego

10 dag startego parmezanu

1 jajko

2 żółtka

1 łyżka śmietany

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Na suchą patelnię wrzucamy 15 dag drobno pokrojonego, wędzonego boczku, a gdy wytopi się trochę tłuszczu – smażymy, aż się zrumieni. Wybieramy boczek, a na patelni roztapiamy 3 dag masła i dusimy w nim średnią, drobno posiekaną cebulę przez 5 minut, aż się zeszkli. Wrzucamy boczek z powrotem. Wsypujemy ryż i mieszamy, żeby ziarna pokryły się masłem i tłuszczem z boczku. Doprawiamy pieprzem, ale nie solimy, bo ser i bekon są wystarczająco słone. Zwiększamy temperaturę i wlewamy 700 mililitrów warzywnego bulionu, przyrządzonego z proszku, lub kostki. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a gdy się zagotuje – przelewamy do naczynia do zapiekania i wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do stu pięćdziesięciu stopni Celsjusza piekarnika Po tym czasie dodajemy 10 dag startego parmezanu i pieczemy jeszcze kwadrans.
Lekko ubijamy jedno całe jajko i 2 żółtka, dodajemy łyżkę świeżej śmietany. Polewamy sosem potrawę. Odstawiamy risotto na dwie minuty, by jajka się podgotowały.

powrót

Podobne przepisy

Podudzia kurczaka w sosie śliwkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotlety schabowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kotlety wieprzowe z morelami i musztardą
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.