Panga smażona w cieście tempura z pszennym orientalnym makaronem i warzywami w sosie słodko kwaśnym

Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Panga smażona w cieście tempura z pszennym orientalnym makaronem i warzywami w sosie słodko kwaśnym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Przygotowanie pangi

60 dag filetów z pangi

pieprz cytrynowy

sól morska

Przygotowanie sosu słodko kwaśnego

500 ml octu spirytusowego

50 dag cukru kryształu

10 dag marchewki

Makaron z warzywami i sosem

250 dag makaronu pszennego orientalnego

5 dag czosnku

50 ml oleju sezamowego

10 dag świeżej papryki

15 dag grzybów shiitake

10 dag szalotki

10 dag marynowanych kolb kukurydzy

imbir

10 dag kiełków sojowych

200 ml sosu słodko-kwaśnego

10 dag marchewki

10 dag pora

Panga w tempurze

60 dag filetów z pangi

10 dag mąki pszennej

10 dag mąki kukurydzianej

120 ml wody

300 ml oleju

Panga z warzywami

60 dag pangi w cieście

80 dag warzyw z makaronem w sosie słodko-kwaśnym

Przygotowanie:

Filety z pangi marynujemy w cytrynowym pieprzu i soli morskiej, odstawiamy do chłodni. Do garnka wlewamy ocet i wsypujemy cukier, niemieszając gotujemy do uzyskania konsystencji oliwy, następnie dodajemy pokrojoną w bardzo cienką słomkę marchewkę. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez 2 minuty i odstawiamy z palnika. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty. Warzywa kroimy w słupki i dodajemy do garnka z rozgrzanym olejem sezamowym. Warzywa dodajemy w następującej kolejności: czosnek, szalotka, imbir, marchewka, papryka, por, shitake, kiełki, kolby kukurydzy. Do smażonych warzyw dodajemy ugotowany makaron i sos słodko-kwaśny. Filety z pangi kroimy wzdłuż na 4 kawałki i panierujemy w cieście przygotowanym z mąki pszennej, kukurydzianej i zimnej wody z dodatkiem soli. Smażymy pangę w garnku z rozgrzanym olejem. Warzywa z makaronem wykładamy na talerz i nakładamy na wierzch usmażone filety z pangi.

powrót

Podobne przepisy

Wędzony łupacz w sosie maślano-szczypiorkowym na szpinaku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
Czerwony lucjan z trawą cytrynową
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Gołąbki z łososiem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne, Gołąbki
Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gryczane bliny ze śledziem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

yourash

postów: 33

13.07.2014 02:32

CYTUJ

Zamieniłem rybę na inną (panga to śmieć) i poprawiłem ilość makaronu na 250 g (2 1/2 kg to chyba lekka przesada).
Po tych modyfikacjach przepis jest super.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.