Curtis Stone

Paella z królikiem, chorizo i rakami


Przepis z programu Surfing po menu 4 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Paella z królikiem, chorizo i rakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250g ryżu do paelli

150g chorizo picante

surowego

1-2 świeże króliki

6-8 świeżych raków

100g selera naciowego

1 średnia cebula

3-4 ząbki czosnku

1l bulionu z kurczaka

12 koktajlowych pomidorków

lekko podpieczonych

1 szklanka bobu

duża szczypta [sklep 364]szafranu[/sklep]

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 suszone chili

2 cytryny pokrojone w ćwiartki

1 szklanka białego wina

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej oliwę z oliwek. Obsmaż mięso z królika i chorizo na złoty kolor i odstaw na bok. Smaż przez 2 minuty cebulę, selera i czosnek. Następnie dodaj podsmażonego królika, chorizo i raki. Całość posyp po wierzchu ryżem. Szafran wrzuć do białego wina i mocz przez co najmniej 10 minut. Wlej wino z szafranem na patelnię z ryżem i resztą składników, pozostaw aż wyparuje. Następnie wlej bulion z kurczaka i potrząśnij patelnią tak, aby składniki się oddzieliły. Dodaj bób i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Potrząsaj patelnią dość często, ale nie mieszaj dania. Tuż przed końcem gotowania dodaj podpieczone pomidory koktajlowe. Dopraw do smaku solą i pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Nadziewane, pieczone jabłka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Sztuka mięsa Franciszka Józefa
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.