Emeril Lagasse

Owoce leśne w syropie balsamicznym z kremem migdałowym


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Owoce leśne w syropie balsamicznym z kremem migdałowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¼ szklanki octu balsamicznego

½ szklanki cukru

1 szklanka serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

½ łyżeczki ekstraktu migdałowego

500 g truskawek pokrojonych w ćwiartki lub plasterki

1 szklanka malin

1 szklanka jeżyn

3 łyżki prażonych migdałów pokrojonych w plasterki

 

 

Przygotowanie:


Do małego garnka przełożyć cukier i ocet balsamiczny. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 2 minuty, aż objętość octu zmniejszy się o połowę. Przenieść do małej miseczki i odstawić do ostygnięcia. W małej miseczce wymieszać ze sobą serek mascarpone, cukier puder oraz ekstrakt migdałowy. Mieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Owoce rozłożyć do 4-6 pucharków. Dodać dużą porcję kremu migdałowego, a następnie za pomocą łyżeczki skropić syropem balsamicznym. Przystroić prażonymi migdałami. Podawać od razu.

powrót

Podobne przepisy

(odc.05)nietypowe tiramisu
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding czekoladowo - pomarańczowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Gruszki z szafranem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Charoset
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Zabaione z owocami leśnymi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding ryżowy z owocami w syropie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.