Curtis Stone

Ostrygi z chrzanem i sosem holenderskim


Przepis z programu Surfing po menu 3 (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ostrygi z chrzanem i sosem holenderskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¼ szklanki białego wytrawnego wina

1 drobno posiekana szalotka

10 ziarenek białego pieprzu

1/3 szklanki octu estragonowego

3 żółtka

200 ml klarowanego masła*

50 g świeżo startego chrzanu

½ szklanki startego pecorino albo parmezanu

24 świeże ostrygi wyjęte z muszelek

 

 

Przygotowanie:


W małym rondelku podgrzać na średnim ogniu wino, szalotkę, pieprz i ocet, nie doprowadzając do wrzenia. Zmniejszyć nieco ogień i gotować przez 5-8 minut, aż płyn zmniejszy swoją objętość o połowę. Pozostały płyn odcedzić, ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie wymieszać trzepaczką z żółtkami. Miskę umieścić nad parą i szybko ubijać. Kiedy żółtka zaczną gęstnieć, można regulować temperaturę zdejmując miskę z pary aż trochę ostygnie. Gotowy sos powinien mieć konsystencję lekko ubitej śmietany. Wówczas należy zdjąć sos z ognia i powoli dodać, sklarowane masło, ciągle mieszając. Kiedy sos wchłonie masło, dodać chrzan i ser oraz posolić do smaku. Sos trzymać w cieple. Mocno nagrzać piekarnik lub elektryczny opiekacz. Ułożyć ostrygi na blasze i polać każdą 1 łyżeczką sosu. Wstawić do piekarnika pod gril i zapiekać przez 3 – 5 minut, aż sos się zrumieni.

powrót

Podobne przepisy

Koktajl krewetkowy z awokado
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Napoje
Krewetki w majonezie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kalmary z pomidorami i czarnymi oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.