Kylie Kwong

Ostrygi na parze z sosem z imbiru i chili


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Ostrygi na parze z sosem z imbiru i chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 ostryg

otwartych

ale zostawionych w połówkach muszli

2 łyżki wina ryżowego

2 ½cm kawałek imbiru

drobno posiekany

1 duże czerwone chili

pokrojone w cienkie plasterki

¼ łyżeczki brązowego cukru

1 łyżka jasnego sosu sojowego

¼ łyżeczki oleju sezamowego

2 łyżki oleju arachidowego

mała szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Ułóż ostrygi w płytkiej ognioodpornej misce, która zmieści się w parowniku. Polej ostrygi winem i oprósz połową imbiru. Włóż miskę do parownika, który ustaw nad naczyniem, w którym wrze woda. Gotuj na parze, pod przykryciem, przez jakieś 2 minuty. Ostrożnie wyjmij miskę z parownika i przełóż ostrygi na półmisek. Uważaj, żeby nie wylać płynu, który zebrał się w muszlach. Wymieszaj chili, cukier, sos sojowy, olej sezamowy i resztę imbiru w innej miseczce. Mieszankę równo rozłóż na ostrygi.
Rozgrzej olej w rondlu, aż zacznie dymić. Ostrożnie polej nim ostrygi, tak, żeby sparzyć chili i imbir.
Oprósz pieprzem i podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Kalmary w zielonym sosie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Suflety krabowe
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pierożki z krewetkami i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki
Grillowane faszerowane kalmary
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza, Dania z grilla

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.