Rick Stein

Omlet z ostryg


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Omlet z ostryg
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ostrygi

mąka

sól

jajka

krakersy (lub maślane herbatniki)

oliwa

masło

cytryna

twardy żółty ser (parmezan

chedar)

natka pietruszki

bekon

 

 

Przygotowanie:


Obtoczyć ostrygi w mące z solą, później lekko otrzepać. W małej misce roztrzepać jajko i zanurzyć. Następnie obtoczyć ostrygi w rozkruszonych krakersach i usmażyć na oliwie, minuta z każdej strony. Następnie wyjąć ostrygi, wylać pozostałą oliwę i rozpuścić masło. Równomiernie ułożyć na patelni ostrygi i skropić każdą odrobiną cytryny. Do roztrzepanych 6-8-miu jajek dodać starty, twardy, żółty ser, parmezan, albo cheddar i sporą ilość zielonej pietruszki, wszystko wymieszać z dwoma stołowymi łyżkami śmietany, i delikatnie zalać ostrygi na patelni. Zostawić wszystko na małym ogniu na 10 minut, tak by jajka dobrze się ścięły. Usmażyć kilka plastrów tłustego bekonu, aż będą twarde i chrupiące. Posypać posiekaną pietruszką. Można podawać z gotowanymi ziemniakami i delikatną sałatką polaną oliwą z oliwek.

powrót

Podobne przepisy

(odc.17)zapiekane krewetki
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki w sosie koperkowym z tagliatelle warzywnym
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Smażony makaron z krewetkami tygrysimi
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.