Curtis Stone

(odc.13) brzoskwinie z sosem malinowym


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.13) brzoskwinie z sosem malinowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 dojrzałe brzoskwinie

75g miękkiego masła

100g drobnego cukru

plus trochę do obtoczenia brzoskwiń

2 łyżki wody

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 140°C. Posmaruj każdą brzoskwinię miękkim masłem i obtocz w drobnym cukrze. Ułóż w naczyniu do zapiekania lub płytkiej patelni, którą można wkładać do piekarnika. Do rondla z grubym dnem wlej wodę i wsyp 100g drobnego cukru. Postaw na gazie i podgrzej bez mieszania aż całość zamieni się w złotobrązowy syrop. Uważaj żeby cukier się nie spalił. Polej syropem brzoskwinie. Całość piecz w piekarniku przez 40 minut lub do momentu aż owoce będą miękkie. W międzyczasie do blendera wrzuć maliny i cukier puder i zmiksuj na gładkie puree. Przetrzyj puree przez drobne sitko, przyciskając wypukłą stroną drewnianej łyżki, aby pozbyć się nasion. Podawaj z brzoskwiniami.

powrót

Podobne przepisy

Mus z kiwi
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Papaja nadziewana musem cytrynowym
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
(odc.05)nietypowe tiramisu
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding z czerstwej babki drożdżowej
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Orzechowe batony
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pain perdu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.