Curtis Stone

(odc.11) creme brulee z jagodami


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.11) creme brulee z jagodami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki i mała łyżeczka mleka

450ml tłustej śmietany

2 laski wanilii

rozcięte

2 całe jajka i 2 żółtka

200g cukru

oraz cukier do posypania

125g sera mascarpone

125g jagód

 

 

Przygotowanie:


Do dużego rondla wlej mleko i śmietanę. Końcem noża zeskrob nasionka z wanilii. Wrzuć nasionka i laski wanilii do rondla i prawie zagotuj. Do miski wbij jajka, żółtka oraz wsyp cukier. Ubijaj blenderem przez 5 minut, aż masa zbieleje i będzie kremowa. Dodaj ser mascarpone i dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły. Wyjmij laski wanilii z mleka. Ciągle mieszając powoli wlej gorące mleko do masy jajecznej. Przelej masę do rondla i podgrzej przez 2-3 minuty. Podziel jagody na dwie porcje i wrzuć do kokilek. Zalej kremem i odstaw do wystudzenia na co najmniej dwie godziny lub na całą noc, aby krem stężał. Krem posyp po wierzchu cienką warstwą cukru. Skarmelizuj cukier używając specjalnego palnika lub włóż krem pod grill do piekarnika na 2-3 minuty, aż cukier się skarmelizuje.

powrót

Podobne przepisy

Brzoskwinie pieczone w winie marsala
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Potrójnie czekoladowa lodowa kanapka
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
Krem czekoladowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Banan z patelni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pieczone jabłka z sosem karmelowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus miętowy z musem z awokado z chili i kolendrą
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.