Curtis Stone

(odc.09) pudding toffee


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska

(odc.09) pudding toffee
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g daktyli

bez pestek

posiekanych

300 ml wody

2 łyżeczki sody oczyszczonej

100 g miękkiego masła

oraz masło do natłuszczania

100 g miękkiego

ciemnego cukru trzcinowego

½ łyżeczki opisekstraktu waniliowego

szczypta soli

3 jajka

125 g mąki

bita śmietana do podania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Natłuść masłem i obsyp mąką 4 naczynia do pieczenia puddingu. Do rondla wlej wodę, wrzuć daktyle oraz sodę oczyszczoną i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty aż daktyle zmiękną. Odstaw do wystudzenia. W malakserze utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy i sól. Wbijaj jajka po jednym i domieszaj mąkę. Dodaj masę daktylową. Całość przelej do naczyń do pieczenia puddingu i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut, aż będzie sprężysty. Aby zrobić sos, na patelni stop masło, dodaj cukier, syrop sacharozowy i gotuj wszystko na wolnym ogniu aż się rozpuści. Dodaj śmietanę i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i odstaw do na bok. Końcem noża obrysuj brzeg puddingu w naczyniu, odwróć naczynie i wyjmij pudding do płytkiego naczynia do pieczenia. Wierzch puddingu polej połową sosu. Włóż pod rozgrzany grill w piekarniku i piecz do momentu aż sos się skarmelizuje. Pudding podawaj z bitą śmietaną i pozostałym sosem.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z sosem poziomkowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Naleśniki maślankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ananasy z cukrem trzcinowym, sokiem i liśćmi z limonki o aromacie trawy cytrynowej
Przepis z programu Spalony? (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Pudding jamajski
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.