Sophie Grigson

(odc.03) pieczony kurczak po prowansalsku


Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.03) pieczony kurczak po prowansalsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

spory kurczak z wolnego chowu

kilka rozgniecionych ząbków czosnku

zioła prowansalskie

cytryna w ćwiartkach

sok z cytryny

pieprz

sól do smaku

 

 

Przygotowanie:


Natrzeć kurczaka czosnkiem, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi - porządnie wmasować! Pokropić sokiem z cytryny. Ułożyć w brytfance, polać oliwą. W brytfance ułożyć ćwiartki cytryn, dolać trochę wody. Piec kurczaka w gorącym piekarniku, polewając sosem z pieczenia i uzupełniając wodę w razie potrzeby, aż skórka będzie chrupiąca, a z mięsa, nakłutego patyczkiem będzie wyciekał przezroczysty płyn.

powrót

Podobne przepisy

Stek teriyaki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Wątróbka cielęca z suszonymi gruszkami i miodem pitnym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska
Vitello tonnato a la Marieta
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.