Sophie Grigson

(odc.03) pieczony kurczak po prowansalsku


Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.03) pieczony kurczak po prowansalsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

spory kurczak z wolnego chowu

kilka rozgniecionych ząbków czosnku

zioła prowansalskie

cytryna w ćwiartkach

sok z cytryny

pieprz

sól do smaku

 

 

Przygotowanie:


Natrzeć kurczaka czosnkiem, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi - porządnie wmasować! Pokropić sokiem z cytryny. Ułożyć w brytfance, polać oliwą. W brytfance ułożyć ćwiartki cytryn, dolać trochę wody. Piec kurczaka w gorącym piekarniku, polewając sosem z pieczenia i uzupełniając wodę w razie potrzeby, aż skórka będzie chrupiąca, a z mięsa, nakłutego patyczkiem będzie wyciekał przezroczysty płyn.

powrót

Podobne przepisy

Gołąbki z kaszą, wątróbką i śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Gołąbki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczak z trawą cytrynową i chili
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.