Curtis Stone

(odc.02) panna cotta z truskawkami


Przepis z programu Kolacja jak z pudełeczka (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.02) panna cotta z truskawkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ½ płatka (listka ) żelatyny

500 ml tłustej śmietany

220g cukru

2 przecięte laski wanilii

ok. ½ kg truskawek

½ butelki szampana

 

 

Przygotowanie:


Płatki żelatyny umieść w misce z zimną wodą. Zostaw na 5-10 minut aż nasiąkną i będą bardzo miękkie. Wyjmij z miski, odciśnij nadmiar wody i odstaw na bok. Do rondla wlej śmietanę, dodaj 70 g cukru i laski wanilii. Doprowadź prawie do wrzenia, następnie umieść patelnie nad miską z kostkami lodu. Wrzuć wilgotną żelatynę i mieszaj aż się rozpuści, a wanilia wypłynie na wierzch.
Wylej masę do 4 kokilek. Kiedy wystygnie, przykryj i wstaw do lodówki na ok. ½ godziny, aż stężeje.
W międzyczasie, włóż truskawki do miski. Wlej do rondla szampana i dodaj pozostały cukier – 150 g. Zagotuj i wylej na truskawki. Odstaw do wystudzenia. Wyłóż Panna Cottę na talerze, udekoruj truskawkami i odrobiną soku.

powrót

Podobne przepisy

Krem z awokado z różowym grejfrutem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska, Kuchnia kubańska
Ravioli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ananasowa pagoda
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Lodowy tort z owocami lasu
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding czekoladowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.