Sophie Grigson

(odc.01) penne alla vesuviana


Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.01) penne alla vesuviana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

makaron penne

oliwa

świeże pomidory bez skórki

pokrojone w kostkę

łyżka koncentratu pomidorowego

sól

pieprz do smaku

szczypta cukru

tarty parmezan

pokrojona na kawałki mozzarella

suszone oregano

listki bazylii

 

 

Przygotowanie:


Wrzucić do wrzątku makaron. Na oliwie podsmażyć świeże pomidory bez skórki. Dodać przecier, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru, gotować około 2 minut na dużym ogniu. Dodać starty parmezan i pokrojoną mozzarellę. Posypać oregano. Przykryć patelnię i trzymać na małym ogniu do momentu, kiedy sery w sosie się stopią, a makaron będzie ugotowany al dente. Odcedzić makaron i polać sosem, posypać listkami bazylii.

powrót

Podobne przepisy

Nadziewana cykoria zapiekana w paskach makaronu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gnocchi z sera ricotta w sosie z królika
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kolorowe kluchowisko - Izabela Kulińska
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Spaghetti z sosem z suszonych pomidorów
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.