Rick Stein

Nasi goreng z wędzoną makrelą


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

Nasi goreng z wędzoną makrelą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

wędzona makrela

orzeszki ziemne

czerwone papryczki chili

czosnek

szalotka

pasta ze sfermentowanych krewetek ‘blachan’

indonezyjski sos sojowy

przecier pomidorowy lub ketchup

oliwa

ryż

jajka

wiórki cebulowe

ogórek

dymka

sól

 

 

Przygotowanie:


Zmiksować orzeszki ziemne, czerwone papryczki chili, czosnek, szalotkę, pastę ze sfermentowanych krewetek, zwaną "blachan". Dodać indonezyjski sos sojowy i trochę pomidorowego przecieru, lub ketchupu. Do rozgrzanego woka dodać kilka łyżek oliwy i wrzucić pastę. Wszystko usmażyć. Po chwili dodać ugotowany wcześniej ryż, najlepiej, żeby był schłodzony. Dobrze wymieszać. Pokroić zrobiony oddzielnie omlet i dodać wraz z wiórkami cebulowymi przygotowanymi wcześniej. Dodać trochę obranych krewetek i kawałki zimnej, wędzonej makreli. Następnie grubo pokrojony ogórek, trochę dymki i sos sojowy. Na koniec przyprawić solą.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz w sosie maślanym
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pstrągi z szynką i orzechami laskowymi
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Zupa rybna z makaronem sojowym na sposób tajski
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Pączki z solonego dorsza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.