
Nasi goreng z wędzoną makrelą
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Składniki:
wędzona makrela
orzeszki ziemne
czerwone papryczki chili
czosnek
szalotka
pasta ze sfermentowanych krewetek ‘blachan’
indonezyjski sos sojowy
przecier pomidorowy lub ketchup
oliwa
ryż
jajka
wiórki cebulowe
ogórek
dymka
sól
Przygotowanie:
Zmiksować orzeszki ziemne, czerwone papryczki chili, czosnek, szalotkę, pastę ze sfermentowanych krewetek, zwaną "blachan". Dodać indonezyjski sos sojowy i trochę pomidorowego przecieru, lub ketchupu. Do rozgrzanego woka dodać kilka łyżek oliwy i wrzucić pastę. Wszystko usmażyć. Po chwili dodać ugotowany wcześniej ryż, najlepiej, żeby był schłodzony. Dobrze wymieszać. Pokroić zrobiony oddzielnie omlet i dodać wraz z wiórkami cebulowymi przygotowanymi wcześniej. Dodać trochę obranych krewetek i kawałki zimnej, wędzonej makreli. Następnie grubo pokrojony ogórek, trochę dymki i sos sojowy. Na koniec przyprawić solą.
Podobne przepisy

Przepis z programu Spalony? (odc. 2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna


Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
skomentuj przepis