Rick Stein

Nasi goreng z wędzoną makrelą


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

Nasi goreng z wędzoną makrelą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

wędzona makrela

orzeszki ziemne

czerwone papryczki chili

czosnek

szalotka

pasta ze sfermentowanych krewetek ‘blachan’

indonezyjski sos sojowy

przecier pomidorowy lub ketchup

oliwa

ryż

jajka

wiórki cebulowe

ogórek

dymka

sól

 

 

Przygotowanie:


Zmiksować orzeszki ziemne, czerwone papryczki chili, czosnek, szalotkę, pastę ze sfermentowanych krewetek, zwaną "blachan". Dodać indonezyjski sos sojowy i trochę pomidorowego przecieru, lub ketchupu. Do rozgrzanego woka dodać kilka łyżek oliwy i wrzucić pastę. Wszystko usmażyć. Po chwili dodać ugotowany wcześniej ryż, najlepiej, żeby był schłodzony. Dobrze wymieszać. Pokroić zrobiony oddzielnie omlet i dodać wraz z wiórkami cebulowymi przygotowanymi wcześniej. Dodać trochę obranych krewetek i kawałki zimnej, wędzonej makreli. Następnie grubo pokrojony ogórek, trochę dymki i sos sojowy. Na koniec przyprawić solą.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.