Naleśniki

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Naleśniki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100g mąki

2 jajka

200ml chudego mleka

2 paczki cukru waniliowego

łyżka oleju słonecznikowego

szczypta soli

2 łyżki miękkiego masła

cukier puder do posypania

 

 

Przygotowanie:


Do miski wsyp mąkę, wbij jajka, wlej 100ml mleka, dodaj cukier waniliowy, łyżkę oleju, szczyptę soli i wszystko wymieszaj mikserem. Odstaw masę na chwilę. Roztop na patelni łyżeczkę masła. Następnie wlej je do masy naleśnikowej, dolej resztę mleka i jeszcze raz zmiksuj. Aby ciasto było idealnie gładkie przecedź je i odstaw na 20 minut, aby mąka wchłonęła mleko. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, posmaruj ją masłem i nalewaj ciasto chochelką. Smaż 2 minuty z jednej strony i minutę z drugiej. Podawaj posypane cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Zakwas na żur lub barszcz biały
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Suflet zapiekany na zupie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wielki, australijski burger
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Dynia marynowana w limonce
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z dyni
Risotto cytrynowo-tymiankowe z kurczakiem i szparagami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Trufle
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Eiger

postów: 6

16.03.2012 21:15

CYTUJ

Naleśniki doskonale smakują podanie od razu po usmażeniu. naleśniki z małą ilością dodatków smakują najlepiej.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.