Paul Merret

Moules mariniere


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Moules mariniere
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg omułków

100 ml białego wytrawnego wina

300 ml wywaru z kurczaka

1 ½ szalotki

drobno posiekanej

1 posiekany ząbek czosnku

170 ml kremówki

łyżeczka posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

1 bagietka (do podania)

 

 

Przygotowanie:


Małże oczyścić, usunąć te, które są otwarte. Rozgrzać pusty rondel niemal „do czerwoności”. Włożyć małże, szalotki i czosnek. Przykryć pokrywką i energicznie potrząsać rondlem. Wlać wino. Zostawić małże pod przykryciem na minutę, a następnie znów potrząsnąć energicznie garnkiem. Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę—małże w tym momencie powinny być otwarte; te, które pozostają zamknięte, wyrzucić. W osobnym rondelku podgrzać kremówkę tak, by doszła do granicy wrzenia. Wlać do małży, doprowadzić całość do wrzenia. Wyłożyć małże do miski, polać sosem, posypać pietruszką i natychmiast podawać z bagietką.

powrót

Podobne przepisy

Małże św. Jakuba
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.15)krewetki w ognistym sosie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Zupa krewetkowa z makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Mule
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
Homary a la Nancy Lam
Przepis z programu Nancy Lam Ananasy i homary (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.