Jennifer  Paterson

Mitton wieprzowy


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Mitton wieprzowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

220 g boczku w plasterkach

700 g cienko pokrojonych polędwiczek wieprzowych

170 g nadzienia z szałwii i cebuli

sól i świeżo mielony czarny pieprz

½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

 

 

Przygotowanie:


W 18-cm misce na pudding ułóż większość plastrów boczku, zachowując trochę na wierzch potrawy. Ułóż warstwę plasterków wieprzowiny, warstwę nadzienia i dopraw solą, pieprzem i gałką. Powtarzaj te czynności aż do wypełnienia naczynia, a na samym wierzchu rozłóż pozostały boczek. Dobrze ugnieć i szczelnie przykryj. Postaw miskę na blasze, w której będzie się zbierać wypływająca ciecz. Piecz w piekarniku w temperaturze w 180 stopni C przez 1 godz. Nakryj ciężkim talerzem albo szalką od wagi i pozostaw do zupełnego ostygnięcia. Obróć formę, wyjmij mitton i pokrój przed podaniem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.