Migdałowe chrupki

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Migdałowe chrupki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 jajka

130g cukru pudru

90g miękkiego masła plus 1 łyżka

75g mąki

2 szczypty soli

100g płatków migdałowych

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 210ºC. Oddziel białka od żółtek. W rondlu stop masło. Do miski z białkami przesiej cukier puder i dokładnie wymieszaj tak, aby nie było grudek. To samo zrób z mąką. Następnie wlej roztopione masło i dwie szczypty soli. Na wysmarowaną masłem blachę nałóż ciasto i uformuj je w ok. sześciocentymetrowe krążki. Posyp ciasteczka migdałami i wstaw do piekarnika na 5 minut. Pomiędzy dwoma krzesłami połóż kij od szczotki owinięty folią aluminiową. Rozwieś na nim ciasteczka. Pod wpływem własnego ciężaru opadną na dół, zwiną się i przyjmą kształt chrupek.

powrót

Podobne przepisy

Cytrynowe magdalenki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowe ciasto kladdkaka
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Tarta z syropem klonowym i orzechami pekan
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Powrót do czarnego lasu
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka
Tarta tatin z gruszkami i ciastem francuskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.