Migdałowe chrupki

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Migdałowe chrupki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 jajka

130g cukru pudru

90g miękkiego masła plus 1 łyżka

75g mąki

2 szczypty soli

100g płatków migdałowych

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 210ºC. Oddziel białka od żółtek. W rondlu stop masło. Do miski z białkami przesiej cukier puder i dokładnie wymieszaj tak, aby nie było grudek. To samo zrób z mąką. Następnie wlej roztopione masło i dwie szczypty soli. Na wysmarowaną masłem blachę nałóż ciasto i uformuj je w ok. sześciocentymetrowe krążki. Posyp ciasteczka migdałami i wstaw do piekarnika na 5 minut. Pomiędzy dwoma krzesłami połóż kij od szczotki owinięty folią aluminiową. Rozwieś na nim ciasteczka. Pod wpływem własnego ciężaru opadną na dół, zwiną się i przyjmą kształt chrupek.

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka z białej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Miodownik
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieróg z brzoskwiniami i sosem z chardonnay
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Strudel
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.