Donna Dooher

Marmolada z czerwonej cebuli


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Marmolada z czerwonej cebuli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki stołowe (30 ml) oliwy z oliwek

750 g cienko pokrojonej czerwonej cebuli

¼ szklanki (60 ml) cukru

2 łyżki stołowe (30 ml) cukru

1 ½ łyżeczki (7 ml) gruboziarnistej soli

½ szklanki (125 ml) czerwonego porto

½ szklanki (125 ml) czerwonego octu winnego

1 ½ łyżeczki (7 ml) posiekanego tymianku

 

 

Przygotowanie:


W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć mieszając 7 minut, aż zmięknie. Dodać cukier i sól, smażyć dalsze 7 minut. Wlać porto i ocet, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 30 minut, aż zgęstnieje. Dodać tymianek, wymieszać. Można przechowywać 1 tydzień w lodówce, w szczelnym pojemniku

powrót

Podobne przepisy

Powidła śliwkowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Fasolka szparagowa po bretońsku
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Marmolada z cebuli i imbiru
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Ogórki marynowane na słodko w curry
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.