Bill Granger

Małże w białym winie z porami


Przepis z programu Wakacje Billa
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Małże w białym winie z porami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oliwy

1 łyżka masła

1 por (wyłącznie biała część)

cienko pokrojony

2 gałązki selera

pokrojone drobno

2 ząbki czosnku

pokrojone na cienkie plasterki

1,5 kg omułków (opłukać

oczyścić muszle

usunąć bisiory)

185 ml białego wina

4 gałązki tymianku

125 ml śmietany

 

 

Przygotowanie:


Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę i masło. Włożyć por i seler, smażyć 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek, smażyć przez kolejną minutę. Włożyć małże, wymieszać dokładnie. Wlać wino, dodać gałązki tymianku, przykryć patelnię i gotować na małym ogniu 6-7 minut. Wlać śmietanę, wymieszać, przykryć i dusić na wolnym ogniu, aż małże się pootwierają. Usunąć małże, które pozostały zamknięte.

powrót

Podobne przepisy

Potrawka z kalmarów i oliwek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki z woka ze smażonym surowym  boczkiem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Krab królewski z Hokkaido z 3-łyżkowym octem
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.