Antony Worrall Thompson

Małże po marokańsku


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Małże po marokańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy extra virgin

1 mała posiekana cebula

2 posiekane ząbki czosnku

¼ suszonej papryczki chili

pokruszonej na kawałki

1 łyżeczka papryki

1 łyżeczka mielonego kminu

2/3 szklanki wody

2 pomidory

bez skórki i pestek

pokrojone na małe kawałki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 kg małży

wypłukanych i oczyszczonych

sól i świeżo mielony pieprz

do smaku

¼ łyżeczki skórki otartej z cytryny (lub łyżeczka pokrojonej drobno skórki kiszonych cytryn,; przepis został podany przy okazji odcinka 1)

2-3 łyżki soku z cytryny

cytryna

podzielona na cząstki

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

 

 

Przygotowanie:


Wstawić dużą, głęboką patelnię na duży gaz, wlać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, wymieszać. Dodać, chili, paprykę, kmin, wodę, pomidory i koncentrat. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Włożyć oczyszczone małże, wymieszać, tak, by pokryły się sosem. Zostawić patelnię na małym ogniu na około 5-8 minut (aż małże się pootwierają). Usunąć te, które się nie pootwierały, wlać sok z cytryny, dodać skórkę z cytryny, pietruszkę (zostawiając trochę do posypania) i kolendrę, wymieszać. Przełożyć małże z sosem do miski, udekorować pietruszką i cząstkami cytryny. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Małże po marokańsku
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Omułki z chorizo w stylu goańskim
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Nasi lemak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia malajska
Krewetki z czosnkiem i bazylią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Pikantne mule z fasolą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Kalmary faszerowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.