Antony Worrall Thompson

Małże po marokańsku


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Małże po marokańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy extra virgin

1 mała posiekana cebula

2 posiekane ząbki czosnku

¼ suszonej papryczki chili

pokruszonej na kawałki

1 łyżeczka papryki

1 łyżeczka mielonego kminu

2/3 szklanki wody

2 pomidory

bez skórki i pestek

pokrojone na małe kawałki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 kg małży

wypłukanych i oczyszczonych

sól i świeżo mielony pieprz

do smaku

¼ łyżeczki skórki otartej z cytryny (lub łyżeczka pokrojonej drobno skórki kiszonych cytryn,; przepis został podany przy okazji odcinka 1)

2-3 łyżki soku z cytryny

cytryna

podzielona na cząstki

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

 

 

Przygotowanie:


Wstawić dużą, głęboką patelnię na duży gaz, wlać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, wymieszać. Dodać, chili, paprykę, kmin, wodę, pomidory i koncentrat. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Włożyć oczyszczone małże, wymieszać, tak, by pokryły się sosem. Zostawić patelnię na małym ogniu na około 5-8 minut (aż małże się pootwierają). Usunąć te, które się nie pootwierały, wlać sok z cytryny, dodać skórkę z cytryny, pietruszkę (zostawiając trochę do posypania) i kolendrę, wymieszać. Przełożyć małże z sosem do miski, udekorować pietruszką i cząstkami cytryny. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Kraby z chili
Janella  Purcell
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krokiety z ogonkiem
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Budyń z cukinii z potrawką z muli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki z chili i limonką - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.