Rick Stein

Małże po chińsku


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Małże po chińsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

małże

olej

czosnek

imbir

grzyby shiitake

chińska kapusta bok choy

suszone sproszkowane chilli

pieprz seczuański

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka sosu ostrygowego

cebula dymka

 

 

Przygotowanie:


Wrzucić małże na 3-4 minuty do wrzącej wody. Otworzyć, wyjąć mięso, każdą pokroić na 3-4 kawałki. Rozgrzać olej w woku, dodać pokrojony czosnek, drobno pokrojony imbir, mieszać około 10 sekund, dodać mięso małży. Wrzucić pokrojone grzyby shiitake i przyciętą na ukos kapustę bok choy. Dodać szczyptę chilli i świeżo mielonego seczuańskiego pieprzu. Wlać łyżkę sosu sojowego i łyżkę sosu ostrygowego. Jeszcze raz wymieszać i na koniec dodać pokrojoną dymkę. Podawać z kluskami jajecznymi średnich rozmiarów.

powrót

Podobne przepisy

Kalmary grillowane podane z sałatką z mango
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Ostrygi Ivana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki w majonezie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Smażone kalmary podane z sosem tatarskim
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.