Paul Merret

Makaron z krewetkami


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza

Makaron z krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 krewetek królewskich

400 g makaronu muszelki

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do temperatury 140 stopni Celsjusza. Krewetki wyjąć z pancerzyków, urwać głowy, ale nie wyrzucać głów ani pancerzyków. Przekroić krewetki „na motyla”, nacinając wzdłuż grzbietu. Usunąć ciemny przewód pokarmowy. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, ułożyć na blasze przekrojoną stroną do góry, posolić i wstawić do piekarnika na półtorej godziny. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy. Podsmażyć głowy i pancerzyki aż zaczną puszczać kolor. Dodać pokrojony pomidor, pokrojony w piórka fenkuł oraz resztę oliwy. Podgrzewać na małym ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia, porozgniatać głowy i skorupki rozgniataczem do ziemniaków. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby oliwa nasiąkła krewetkowym aromatem. Przelać oliwę przez sitko. Skorupki i resztki głów powinny zostać na sicie. W ten sposób uzyskamy wspaniałą krewetkową oliwę, którą po zlaniu do słoika należy przechowywać w lodówce. Można ją zużyć w ciągu kilku dni. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć do miski. Polać 4-6 łyżkami krewetkowej oliwy. Na odrobinie oliwy obsmażyć krewetki przez około 2 minuty (uważając, by ich nie przesmażyć). Do makaronu dodać krewetki, suszone w piekarniku pomidorki oraz zieleninę. Na koniec posypać posiekanym chili i natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Roladki z wermiszelem i krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Grillowane owoce morza z sosem tatarskim i salsą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Płatki makaronu z pesto
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.