Gary  Rhodes

Łosoś w maśle


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

Łosoś w maśle
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450g filet z łososia

300ml sklarowanego masła

2 szalotki

drobno posiekane

1 mały ząbek czosnku

rozgnieciony

½ łyżeczki kwiatu muszkatołowca

½ łyżeczki soli

świeżo zmielony biały pieprz

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanego świeżego estragonu

kilka liści sałaty

1 cytryna

pokrojona na kawałki

ciepłe tosty

do podania

 

 

Przygotowanie:


Oporządź filet z łososia i pokrój go w 1cm kostkę. W rondlu rozgrzej sklarowane masło i wrzuć posiekane szalotki. Duś przez kilka minut aż zmiękną. Dodaj czosnek, kwiat muszkatołowca, sól i pieprz. Dołóż łososia, delikatnie wymieszaj i zmniejsz ogień do minimum. Mieszaj łososia bardzo delikatnie, uważaj żeby kawałki się nie rozpadły. Po 5-6 minutach, kiedy ryba zrobi się matowa zdejmij ją z ognia i odstaw do wystudzenia. Dodaj posiekaną natkę i estragon. Tak przygotowane danie przełóż do oddzielnych kokilek, upewnij się czy w każdej porcji są zioła i szalotka. Wierzch polej pozostałym masłem. Może się okazać, że zostało ci trochę masła, możesz je użyć do pieczenia kolejnej ryby lub zamrozić. Wystudź porcje, a następnie wstaw do lodówki, aby całość się zsiadła. Wyjmij rybę z lodówki, poczekaj aż danie osiągnie temperaturę pokojową. Przewróć foremki do góry dnem na talerz, udekoruj liśćmi sałaty i kawałkami cytryny. Danie możesz podawać z ciepłymi tostami.

powrót

Podobne przepisy

Tatar z pstrąga wędzonego w chwili podania z bukietem sałat
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Steki z tuńczyka z salsą z rukoli i mango
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Dorsz w piwie z bekonem i kapustą
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Zupa rybna z kalmarami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Filety z ryby w chrupiącej otoczce z chorizo
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.